Angela

 
Blogs
 
Blog

Cultureel weekje


Carré, de Amsterdamse Stadsschouwburg, het DeLaMar theater, de Stadschouwburg Utrecht  én het Afastheater in Scheveningen! Allemaal in 1 week. Ik heb even in een cultureel badje gezwommen afgelopen week.

Als BN-er zou je je leven kunnen vullen met premières en allerlei andere gezelligheden. Vaak worden dit soort leukigheden op dezelfde dag of in dezelfde week gepland en dat zóu keuzestress kunnen veroorzaken maar zo ver gaat het bij mij niet. Soms laat de agenda het niet toe maar vaker nog wil ik zelf niet omdat premières meestal vermoeiende exercities zijn met een hoop poepelegein. Ik zie liever in alle rust een voorstelling of film maar deze week was ik een sociaal dier.

In Carré zag ik de dansvoorstelling ‘Ting’ van het Scapino Ballet. In de circusring; iedereen kon het van dichtbij zien. De livemuziek was van de Nits, fantastische muzikanten die samen met de topdansers van Scapino mij een heerlijke avond bezorgden.

Topregisseur Ivo van Hove heeft met Toneelgroep Amsterdam het succesboek ‘Een klein leven” tot een indrukwekkend toneelstuk gesmeed. Het boek is een aaneenschakeling van vreselijk leed waar je af en toe niet door heen komt maar het toneelstuk is een betere versie van het verhaal. Wat een topacteurs! Ik zat met mijn vriendin Marni op het toneel op de eerste rij. Het stuk duurde 4 uur en toch heb ik me geen seconde verveeld. Waanzinnig goed was het.

Toen begon het filmfestival in Utrecht met de film ‘Niemand in de Stad” .Het filmdebuut van Michiel van Erp (die het scenario samen met mijn vriendin Marni heeft geschreven), een inkijkje bij een studentenkoor. Prachtige jonge acteurs en een mooi verhaal. Ik liep te pronken met mijn oudste bloedje die derdejaars camerastudent is op de filmacademie. Ze is op haar gemak in de filmwereld, samen met haar medestudenten (die vaak al als baby met Lola door ons huis kropen. Kinderen van vrienden. ‘t Is een klein wereldje). Omdat ik ooit hier en daar rolletjes heb gespeeld en mijn smulprins vroeger regisseur was voel ik me er ook redelijk thuis. De weergaloze Monique van de Ven ontving een gouden kalf voor haar oeuvre die ze in ontvangst nam met een sterke speech: ‘Wij konden in vrijheid een film maken, tegenwoordig moet je van alles en mag je niets en moet je smeken om geld bij het filmfonds, zo komt er nooit nog eens een Turks Fruit!’

De treinen bleken ‘s nachts niet te rijden en ik heb mezelf populair gemaakt bij alle in Utrecht gestrande studenten door ze allemaal mee te nemen in een taxibusje terug naar Amsterdam. Ik zag mijzelf echt niet zitten wachten op het station op een eventuele trein. Ik was immers net jarig geworden en dan mag je het breed laten hangen vinnik.

Zondag zat ik met mijn bloedje, met weer veel dezelfde gezichten in de zaal, bij de musical Annie M.G. Schmidt met Simone Kleinsma in de hoofdrol. Ook een feest! Simone werd geridderd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Ontroerend vond ik het.

Na het zien van al deze succesvoorstellingen deze week voel ik opeens de druk over mijn eigen theatershow ‘Lueke Binge”. Het aantekeningenboek is nog wat leeg. Ik moet nog 8 liedjes schrijven en het verhaal is er ook nog niet echt.

Morgen gaat deze partygirl eerst nog even het Voice Seniorconcert presenteren en dán ga ik beginnen … echt.